Hygiëneregel in de kinderopvang: Geen nagellak of nepnagels

Zorgwerk werken in de kinderopvang - Foto van pedagogisch medewerker met kind, foto horend bij hygieneregel in de kinderopvang, geen nagellak of nepnagels

Ben je dol op glitters en glans op je nagels? Helaas moeten we je informeren over een recente aanpassing in de hygiënerichtlijnen van het RIVM voor kinderopvang: "Geen nagellak, nail art of nepnagels zijn toegestaan."

Veel vrouwen, waaronder medewerkers in de kinderopvang, houden ervan om hun nagels te versieren met nagellak, nail art, gelnagels, of acrylnagels. Maar sinds 1 mei is het niet meer toegestaan om met deze versieringen op de groep te werken door de nieuwe hygiëneregel. Dit komt door een verduidelijking in de hygiënerichtlijn van het RIVM voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang.

Waarom in de kinderopvang?

De richtlijn zelf geeft hier geen verklaring voor, dus we hebben onderzocht waarom gellak en kunstnagels niet meer zijn toegestaan. Onderzoek heeft aangetoond dat kunstnagels bijdragen aan de verspreiding van besmettelijke ziekten. Daarnaast hebben medewerkers met acryl- of gelnagels meer micro-organismen op hun handen, zowel voor als na handhygiëne.

Voor wie geldt deze hygiëneregel in de kinderopvang?

Deze hygiëneregel geldt voor iedereen die werkt in de kinderopvang en risicovolle taken uitvoert, zoals voedselbereiding, verschonen en wondverzorging. Het dragen van handschoenen is geen geschikt alternatief en is ook niet duurzaam. Teennagels mogen nog wel gelakt zijn, omdat ze geen betrokkenheid hebben bij risicovolle handelingen. Het RIVM raadt echter af om de handnagels van kinderen op de opvang te lakken, gezien de bovengenoemde redenen. Kinderen met gelakte nagels kunnen uiteraard nog steeds naar de opvang komen. Wil je meer weten over de Do’s & Don’ts tijdens jouw werk in de zorg? Neem dan dit artikel door.

Vorige
Vorige

Ontvangst ISO-certificaten Kiwa

Volgende
Volgende

Zorgwerk aanwezig op Jaarcongres Management Kinderopvang